Evde yapabileceğiniz kolay deneyler

Çocukları gerçekten çok etkileyen bazı basit bilimsel deneyler var. Çocuklar, bu deneylerin altında yatan gerçeklerin açıklamalarını tam olarak anlamayabilirler, ama gördükleri şeyleri hayatları boyunca hatırlayacaklardır. Ayrıca bu basit deneyler, zamanı geldiğinde fen derslerindeki bir şeyleri anlamalarına da çok yardımcı olacaktır.
İşte çocukları etkileme garantisi olan en ilginç altı basit deney. Üstelik bunlar için ihtiyaç duyacağınız her şeyi evde bile bulabilirsiniz.

Yanmaz Balon

İhtiyacınız olanlar: 2 balon, bir mum, kibrit, su.
Deney: İlk balonu havayla doldurun ve yanan bir mumun üzerinde tutun. Burada amaç, alevin balonu patlatacağını çocuklara göstermek. Sonra ikinci balonu suyla doldurun, mumu yakın ve bir kez daha balonu üzerinde tutun. Bu kez balonun alevin sıcaklığına dayanabileceğini göreceksiniz.
Açıklaması: Balonun içindeki su, mum tarafından dışarı verilen sıcaklığı emer. Böylece balonun kendi malzemesi yanmaz ve sonra da patlamaz.

Kalem Hilesi

İhtiyacınız olanlar: Bir polietilen torba, birkaç sıradan kalem, su.
Deney: Polietilen torbanın yarısını suyla doldurun. Torbanın suyla dolu olan yerlerinden kalemleri kullanarak delikler açıp kalemleri torbanın diğer tarafından çıkarın.
Açıklama: Eğer kalemleri torbanın içinden delerek geçirirseniz ve ondan sonra içine su dökerseniz su, yaptığınız deliklerden dışarı sızacaktır. Ama önce torbayı suyla doldurup sonra kalemleri içine sokarsanız, su akmayacaktır. Bu, polietilen parçalara ayrılınca molekülleri birlikte daha yakın hareket etmeye başlar gerçeğinin bir sonucudur. Bu durumda polietilen, kalemlerin etrafında sıkılaşır.

Renkli Lahanalar


İhtiyacınız olanlar: İçi su dolu 4 bardak, gıda boyası, birkaç lahana yaprağı.
Deney: Her bardak suyun içine farklı renkte gıda boyası ekleyin. Sonra her bir bardağın içine tek bir lahana yaprağı yerleştirin. Bir gece boyunca içinde bırakın. Sabah olduğunda yapraklar renklerini değiştirmiş olacaklar.
Açıklama: Bitkiler suyu emdiği için yaprakları da suyun rengini emer. Bu olaya kılcal etki denir. Bu durumda su, bitkinin en küçük damarlarının içinde kadar girer. Bu; çiçeklerde, çimende, hatta ağaçlarda bir gerçekleşir.

Yüzer Yumurta

İhtiyacınız olanlar: 2 yumurta, 2 bardak su, biraz tuz.
Deney: Bir saf bardak suyun içine bir adet yumurtayı dikkatle yerleştirin. Eğer yumurta bozuk değilse, bardağın dibine düşmesi gerekiyor. Ardından ikinci bardağın içine biraz sıcak su doldurun ve içinde 4-5 yemek kaşığı tuz eritin. Eğer su soğuyana kadar beklerseniz deney daha iyi olacaktır. Şimdi ikinci yumurtayı bardağın içine bırakın. Yumurta, suyun dibine düşmek yerine suyun yüzeyinde yüzecektir.
Açıklama: Buradaki anahtar, hem suyu hem de yumurtayı oluşturan moleküllerin yoğunluğudur. Bir yumurtanın ortalama yoğunluğu, saf sudan çok daha fazladır. Bu yüzden aşağı doğru çekilir. Tuzlu suyun yoğunluğu ise yumurtanınkinden daha yüksektir ve bu yüzden ikinci yumurta dibe düşemez.

Kristalize Şeker



İhtiyacınız olanlar: 2 bardak su, 5 bardak şeker, küçük tahtadan kebap şişleri, biraz kalın kağıt, birkaç temiz bardak ya da kavanoz, bir sos tavası, gıda boyası.
Deney: Çeyrek bardak suyun içine birkaç yemek kaşığı şeker ekleyerek biraz şeker şurubu yapın. Bir parça kağıdın üzerine biraz şeker serpin. Şişleri karışımın içine batırın. Şeker parçaları üzerlerine yapışacak şekilde şişleri karıştırın. Sonra bunları kağıdın üzerine yatırın.
Kuruması için şişleri gece boyunca öyle bırakın. Sabah sıcak bir sos tavasında beş bardak şekeri iki bardak suyun içinde eritin. Oluşan şurubu 15 dakikalığına soğumaya bırakın. Ama çok uzun bekletmeyin çünkü aksi takdirde kristaller oluşmaz. Sonra bunu boş kavanozlara boşaltın ve farklı renklerde gıda boyası ekleyin. Artık hazır olan şişleri kavanozların içine yerleştirin. Ama kavanozun ne duvarlarına ne de dibine değmediğinden emin olun. Bunu sağlamak için mandal kullanın.
Şimdi bekleyin ve ne olacağını gözlemleyin.
Açıklama: Şurup kıvamındaki suyun çözünürlüğü ısısı düştükçe azalır. Bu da şişlerin üzerinde şeker tanelerinden bir tortu bırakır.

Yanan Bir Kibrit



İhtiyacınız olanlar: Biraz kibrit, bir fener.
Deney: Bir kibrit yakın ve onu duvardan 10-15 santimetre uzakta tutun. Elinizde kibriti tutarken kafanızın üzerinden bir fener yakın. Sadece elinizin ve kibritin kendisinin gölgesinin duvarda görüneceğini fark edeceksiniz. Alev görünmeyecektir.
Açıklama: Ateş bir gölge üretmez, çünkü fiziksel maddelerin yaptığı gibi ışığın kendi içinden geçmesini engellemez.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Araçlar nasıl hareket eder

İnsan Beyni

Işkın otunun hikayesi